GRAFIEK MET TRADITIE EN SPIRIT

VIKINGKRIJGER (2004) - Waterverf op papier - 30 x 24 cm.

 

Klik op de afbeelding om terug te gaan, klik hier om het werk als poster te bestellen of hier als set van 5 ansichtkaarten.

 

viking2003Dit schilderij is één van mijn meest persoonlijke schilderijen. Ik maakte het ter gelegenheid van de verjaardag van mijn zoon Kenneth op 13 september 2004, die toen 7 jaar werd. Ik heb de figuur qua vormgeving in basislijnen gebaseerd op een figuur uit het beroemde wandtapijt van Bayeux (1068) dat de slag bij Hastings (1066) en de aanloop daartoe uitbeeldt.

De figuren hierop zijn tevens goede indirecte beeldbronnen voor delen van de wapenrusting van de vikingen ( de Normandiërs waren er afstammelingen van en de Angelsaksen gebruikten wapens die er aan verwant waren). Ik heb de basisfiguur ( een Angelsaksische 'huscarl') simpelweg gespiegeld en de kleding, maliënkolder en type schild aangepast aan dat van een tiende-eeuwse viking. De runen op het schild , 'k' ('kaunaz') en 'u'('Uruz') staan respectievelijk voor de eerste letter van de voornaam van mijn zoon en zijn persoonlijkheidsrune ( 'kracht').