GRAFIEK MET TRADITIE EN SPIRIT

KRONINGSEED (2004)

- Waterverf op papier - 41 x 29 cm.  -  € 320,-

 

Klik op de afbeelding om terug te gaan, klik hier om het schilderij te bestellen, hier om het werk als poster te bestellen of hier als set van 5 ansichtkaarten.

 

coronationoath2004

niks113

 

Dit werk was bedoeld als een pagina uit een luxe handschrift over de geschiedenis van de koningen van Gondor, het koninkrijk van de Mensen in J.R.R. Tolkien's " Lord of the Rings ". De tekst in Tengwar lettertekens luidt als volgt:

" Et Earello Endorenna utulien.
Sinome maruvan ar Hildinyar tenn'ambar-metta ".

Vertaald betekent dit:

" Ik ben gekomen van de Grote Zee naar Midden-Aarde.
Op deze plek zal ik verblijven, en mijn erfgenamen, tot aan het einde van de wereld. "

Dit is de zogenaamde Verkondiging van Elendil, die iedere koning van Gondor ( in dit geval Aragorn ) op het moment van zijn kroning uitspreekt. Deze wordt in Quenya uitgesproken, (zie link) omdat de koningen van Gondor alle bekend waren met de Elfentalen.

De versiering is geïnspireerd op een grote verscheidenheid aan bronnen: de streepbanden in de landschapsachtergrond zijn gebaseerd op de Ottoonse boekschilderkunst (10e-11e eeuw), het vlechtwerk onder en de diermotieven rechts op Keltische en Vikingkunst (7e-10e eeuw) en de plantenmotieven in de middenrand en de boom links op de stijl van de romaanse Lambeth bible (12e eeuw).