GRAFIEK MET TRADITIE EN SPIRIT

TWO TREES OF VALINOR (2004)
- Waterverf op papier - 41 x 29 cm. - € 250,-


Klik op de afbeelding om terug te gaan, klik hier om het schilderij te bestellen, hier om het werk als poster te bestellen of hier als set van 5 ansichtkaarten.

 

twotrees2004

Dit schilderij beeldt een verhaal uit J.R.R. Tolkien's ontstaansgeschiedenis van Midden-Aarde "The Silmarillion". Het gaat om het oudste tijdperk in deze fictieve geschiedenis, toen er nog geen Zon en Maan waren om de aarde te verlichten. De Valar, de scheppende machten die aan de oorsprong van Arda ( de Aarde) stonden, zochten naar een middel voor licht nadat hun grote vijand Melkor eerdere pogingen teniet had gedaan.

" Eén van hen, Yavanna, schiep toen de lichtgevende reuzenbomen Laurelin (=Quenya: "Lied van goud") en en Telperion (= Quenya: "Zilveren boom"). Ze stonden in de onsterfelijke landen ( Valinor) waar de Valar hun residentie hadden en de Elfen uitnodigden te komen wonen. Onder het licht van deze bomen brak een eerste bloeitijd voor Midden -Aarde aan.

Ik heb me op diverse afbeeldingen en beeldtradities gebaseerd voor dit schilderij: de voornaamste basis was het schilderij van de bekende Tolkien-illustrator Roger Garland met hetzelfde onderwerp. Voor het middeleeuws-geïnspireerde uiterlijk, heb ik verschillende bronnen gebruikt: de kleurenbanen op de achtergrond in de centrale voorstelling zijn gebaseerd op de achtergronden uit de Ottoonse boekschilderkunst (10e-11e eeuw), de spiralen en het vlechtwerk in de randdecoratie op Iers-Keltischeboekverluchting( 7e-9e eeuw), de drakenkoppen op de zuilen op de Urnes-stijl uit de vikingkunst (late 11e eeuw) en de verenboog bovenaan op het evangelieboek van Otto III (begin 11e eeuw).