GRAFIEK MET TRADITIE EN SPIRIT

IN PRINCIPIO ERAT  VERBUM (2003)

- Waterverf op papier - 24 x 15 cm.  -  € 280,-

 

Klik op de afbeelding om terug te gaan of klik hier

 

inprincipio2003 Voor dit werkstuk heb ik me enerzijds laten inspiren door drie Iers/Angelsaksische handschriften en anderzijds door de boeken van J.R.R.Tolkien. De boog met mozaiekpatroon is ontleend aan de Codex Aureus uit Stockholm, de sleutelpatronen op de zuilen aan het Canterbury Psalter van Corpus Christi in Cambridge, en de adelaar aan het beroemde Book of Kells in Dublin.

Tolkien, de schrijver van de bekende fantasy werken "The Silmarillion", "The hobbit" en "Lord of the Rings", bedacht zijn hele leven fictieve talen die hij in zijn boeken als basis gebruikte om de voorgestelde personen zo realistisch mogelijk te presenteren. De belangrijkste hiervan zijn het Quenya ( gebaseerd op het Fins) en het Sindarijns (gebaseerd op het Welsh). Momenteel zijn er nog steeds Tolkien-fanaten die deze talen bestuderen en er zelf ook vertalingen en poëzie mee maken.

Bovendien ontwierp Tolkien ook lettertekens om deze talen mee te schrijven. Ik heb één van die schriftsystemen, de Tengwar, hier gebruikt om er de tekst "In principio erat verbum (Latijn: "In den beginne was het woord")" mee te schrijven, het begin van het Evangelie van Johannes. De stijl van de letters en de decoratie bleken erg goed te combineren.

Wilt u het origineel, of een reproductie van dit werk bestellen als poster dan wel een set van 10 ansichtkaarten? Neem dan contact met mij op.